
Tjek huset
Brug en dag af din sommerferie på at tjekke, om dit hus er ordentligt vedligeholdt. Så slipper du får dyre og ubehagelige overraskelser. Her får du en liste med fem punkter, du bør tjekke. De fem punkter er det vigtigste og bør prioriteres først. Print listen – og gå i gang 🙂
Tag, tagrender og nedløbsrør
Dit tag er dit hus’ største beskyttelse imod fugt – og dermed råd/skimmel. Du bør derfor tjekke, om dit tag er godt vedligeholdt. Når du alligevel er deroppe, kan du fjerne skidt og blade fra tagrenderne og sikre dig, at nedløbsrørene er tætte.
Har du et tag af tagpap, tjekker du blot, om det er tæt. Gør dette ved at sikre dig, at alle limninger er tætte. Hold også øje med dampbuler – én skader ikke, men har du mange, bør du overveje nyt tagpap snarest
Har du tegltag skal du sikre dig, at alle inddækninger og skotrender er tætte. På gamle tegltage skal du tjekke understrygningen – som er den mørtel, der holder tegl sammen. Du tjekker understrygningen fra loftsrummet. Har dit tag i stedet overstrygning, skal du op på tagets overside, for at tjekke standen.
På eternittag gælder det samme som for tegl – er noget knækket/revnet, bør du skifte det hurtigst muligt. Undertaget skal også tjekkes, og finder du mange hvide alger, bør du overveje en udskiftning. Det betyder nemlig, at eternitten er nedbrudt.
Husets murværk
Sokkel og sålbænke – udhænget under vinduerne skal have din opmærksomhed. Revner en sålbænk, er der stor risiko for at få fugt ned i murværket.
Tjek også murværkets fuger. De nederste af husets fuger kan være blevet skadet i vinteren, og kan give fugtskader, hvis ikke de reddes.
Husets sokkel er den sidste del af murværket, som du bør tjekke. I gamle huse er der ikke altid en fugtspærre mellem sokkel og hus, og fugten kan derfor komme op nedefra. Tegn på det kan være puds, der falder af. Er der revner, større end 2 mm i bredden, bør du fjerne løs mørtel og pudse op fra ny. Kommer revnen igen bør du kontakte en fagkyndig.
Træværk
Vindskeder – og det topbræt, som sidder oven på vindskederne skal tjekkes. Det gælder også eventuelle træfacader. Generelt gælder det, at hvis du stikker en spids genstand ind i træet, må den ikke gå mere end 2-3 mm ned. Det gælder også for vinduer i træ.
Husk træbeskyttelse jævnligt – og vindskederne skal have hvert 2.-3. år. Trævinduer bør males hver 5. år.
Vinduer og døre
Gummilister skal være hele og elastiske. Finder du lister med maling på, bør du udskifte dem. Det samme gælder for fugerne – de skal være hele og slutte tæt.
Hold øje med bundstykket i trævinduer. Er det opfugtet skal du holde ekstra øje med det. Er der råd i bundstykket, kan en snedker skifte det ud.
Badeværelse
Bor du i et ældre hus med rå beton omkring afløbene, har du øget risiko for fugtskade. Fugten kan nemlig sprede sig til ydervægge og give skimmelsvamp. Det vil i nogle tilfælde være tilstrækkeligt at affugte gulvet og tætne afløbet.
I værste tilfælde kan du være nødt til at skifte gulvet.
Hold også øje med fugerne – især i hjørnerne. Er disse utætte, kan vandet løbe under fliserne og give fugtskade.